fbpx

Gør denne ene ting og byg din selvtillid op!

Selvtillid er nok en af de allervigtigste faktorer for at du får succes med din sport. Selvtillid betyder stort set det som der ligger i ordet. Tillid til dig selv. Tillid til at du kan noget på et specifikt felt. Du kan have ekstrem høj selvtillid på at du kan banke bolde ind på straffekast i håndbold. Til gengæld kan din selvtillid være dårlig i forsvaret. Du er måske gentagne gange blevet tørret godt og grundigt i nogle kampe og har fået at vide at du placerer dig dårligt, at du ikke kan følge med eller noget helt tredje. Alt det kan være med til at bygge en overbevisning op om at du er en dårlig forsvarsspiller og det kan i den grad gå hen og blive selvforstærkende.

Tænk nu, hvis det faktisk forholder sig anderledes. At du er en stærk forsvarsspiller. At du rent faktisk har rigtig mange gode kvaliteter? Der findes et utal af sportsudøvere som er super gode til det de laver, men render rundt med lav selvtillid. Fuldstændig korrekt! Vi har alle steder i vores præstation, hvor vi kan bygge på og hvor vi kan udvikle os, men hvis du har fået at vide at du er en dårlig forsvarsspiller, så tager vi ofte det med videre og det kan gå hen og blive din egen og andres fortælling om dig.

Du skal gøre noget helt andet! Det handler nemlig ikke om, hvordan du præsterer objektivt set. Det handler til gengæld om, hvordan du oplever din egen præstation. Du kan vælge at lade din præstation påvirke dig kraftigt og i lang tid efter en kamp eller du kan vælge at få maksimal læring og selvtillid ud af det. Det sidstnævnte vil jeg give dig et bud på, hvordan du kan gøre her…

Jeg skrev at det i højere grad, var din oplevelse af din præstation som betyder noget. Måske har du oplevet at du til en kamp synes at det gik dårligt. Men at holdkammerater, trænere eller tilskuere efterfølgende faktisk synes, at det gik rigtig fint for dig. Det der sker er at du fokuserer på de ting du IKKE gør godt. Måske har du haft lad os bare sige 100 aktioner i løbet af kampen – store og som små. De 90 er gået godt. De 10 er gået mindre godt. Hvad sker der, hvis du vænner dig til at fokusere på fejlene. De kommer til at fylde det hele!!! Dvs. at de 90 % som gik godt nu er røget direkte ud i tågen til fordel for dine få fejl som bliver lyst godt og grundigt op. Hvordan påvirker det din selvtillid? Jeg kan kun gætte på det. Jeg vil tro at den dykker.

Det handler om at løfte din gode aktioner. Det, hvor du lavede en god blokering, der, hvor du løb for holdet og der, hvor du med positive tilråb hjalp holdet til at yde deres bedste.  Så jeg vil give dig følgende opgave til din næste kamp. Læg mærke til de små og store ting som lykkes for dig. Efter kampen laver du en relativ simpel evaluering af dig selv. Find mindst 5 gode ting som du leverede i løbet af kampen – og det er uanset om resultatet på tavlen var godt eller skidt for jeres vedkommende. Du finder simpelthen 5 lyspunkter og skriver disse ned i en notesbog eller på din computer. Skriv bare kort, hvad du gjorde og hvilken betydning det faktisk havde, at du gjorde det.

Når du arbejder på denne måde, så begynder du at lede efter succeserne i stedet for fejlene. Hvad sker når du gør det? Ganske simpelt. Du vil opleve at din selvtillid stille og roligt begynder at vokse. Når selvtilliden øges, så følger præstationerne på banen med.

Jeg har her beskrevet en enkel metode til at begynde at bygge dig selv op. Det tager ikke lang tid, måske kun 5 minutter at skrive gode ting ned fra din kamp og effekten vil være positiv. Der er mange andre måder du kan arbejde med din selvtillid. F.eks. kan du træne med mentaltrænings-lydfiler som jeg i mit firma mentalform tilbyder sportsfolk og andre der ønsker at udvikle sig. Hvis du har gode erfaringer, så smid meget gerne en kommentar her.

Læs nogle af mine mange andre indlæg på mentalform.dk/blog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *